Общият ефект върху българската икономика на модерната търговия или т.нар. ритейлъри

...
Общият ефект върху българската икономика на модерната търговия или т.нар. ритейлъри
Коментари Харесай

1700 лева е средната заплата у нас в големите търговски вериги. Една трета от приходите в търговията на дребно в България са от тях

Общият резултат върху българската икономика на модерната търговия или така наречен " ритейлъри " е 9,8 милиарда лв., като приказваме съвкупен резултат към търсенето. Трябва да гледаме на модерната търговия като на един забавен, разрастващ се и разрастващ се бранш, носещ добавена стойност в много огромни размери спрямо това, което прави един квартален магазин. Това каза Петър Ганев, старши откривател в Института за пазарна стопанска система, в предаването " В развиване " на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова. 

Близо една трета от приходите в търговията на дребно в България са от огромните вериги, сочи последния отчет на Института за пазарна стопанска система. Според отчета заплатите при ритейлърите са 73% от междинните за сектора. 

" Около една трета от приходите в търговията на дребно е фокусирана в модерната търговия. Наетите са малко над 20% (около 21% в цялата ритейл търговия), ситуирани в цялата страна. Това, което се значимо е, че междинната заплата в модерната търговия, като това е оценка за 2021 година, е близо 1700 лева.-  междинна брутна заплата. На процедура това е с над 60% повече от междинната за бранша. Модернизирането на търговията, по сходство на модернизирането в промишлеността, води до доста по-различни индустриални връзки, до по-висока продуктивност и до заплати, конкурентни със междинните за стопанската система ни. 

А под индустриални връзки имам поради, че взаимоотношението с търговията е по-дългосрочно, стандартизирано има възможност и за изход на външен пазар ". 

За приноса към българските производители гостът показа, че директният резултат е 5,9 милиарда лв., като това са средства, които " потичат директно към българската стопанска система през снабдители, външни услуги, инвестиции и така нататък, а спомагателният резултат е 3,5 млрд ". " И към този момент през възнагражденията на наетите имаме един третичен, индуциран резултат от към 400 млн. лева ".

" Потокът от огромните вериги към българските производители на хранителни артикули е за 2,9 млрд лева, подкрепяйки производители на месо, млечни артикули и така нататък, до момента в който при нехранителните артикули този поток - за към 900 млн. лева Това са мебели, медикаменти и други Има и външни услуги за към 1 милиарда лева, които могат да включват и реклама и други Те още веднъж влизат в българската стопанска система ".

Развитието на вложенията в бранша изминава забавен път през последните 10 години, показа събеседникът.

" Това, което се следи до 2015-2016 година е, че има голям растеж на непознатите капитали в питателните вериги. Разрастването на веригите се случва тогава и се привлича много задграничен запас в стопанската система, което също оказва помощ за растежа. След това самите хранителни вериги могат със лични средства да се разрастват и те го вършат ".

" Особено в годините на пандемията имаме извънредно доста реинвестиции. Това е един от секторите, които минаха много безпрепятствено през пандемията, означиха растеж, за разлика от доста други браншове, които бяха ударени ".

Две са трендовете към сегашния миг, които Ганев очерта. От една страна се вижда ориентиране на непознати капитали към развиване на съвременни търговски вериги в нехранителния бранш.

" Имаме разгръщане и развиване на бранша. Този обзор демонстрира, че модерната търговия е един от секторите, които влагат и все още. Имат проекти за разгръщане. Това е бранш, който продължава да влага - по време на пандемията, след пандемията, продължава да притегля непознати капитали, което е един от огромните въпроси през последните години при политическа неустойчивост и неспособност да притеглим огромни вложител.

Ефектът на годишна база е към 400 млн. лв. -  вложени в дълготрайни материални активи, което основава спомагателен резултат от към 270 млн. лева (в строителство, покупка на земя и др).

Това оказва спомагателен резултат върху стопанската система ".  

Втората наклонност съгласно Ганев е, че на фона на обстоятелството, че развиването на огромните вериги ще продължи, се очаква  " това да се съобщи и на по-малките играчи, които доминират на пазара ". " По-голямата част от търговията на дребно е в дребните магазини. Най-вероятно при тях ще имаме рационализация на връзките ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР